همهچیز درباره Ableton Live 12
شرکت ایبلتون بهتازگی جدیدترین نرمافزار آهنگسازی خود یعنی Ableton Live 12 را منتشر کرده است. در دوازدهمین نسخه این نرمافزار محبوب، بهبودهایی را در عملکرد آن شاهد هستیم و کارایی آن بیشتر از قبل شده است. علاوه بر این، تعدادی ابزار جدید برای آهنگسازی هم به این نرمافزار اضافه شده است.
چه شما در یک استودیوی حرفهای کار کنید و چه در یک استودیوی خانگی، نرمافزارهای آهنگسازی اصلیترین بخش کار شما هستند. ارتقا دادن هر نرمافزار به نسخه جدید باید به شکلی باشد که ویژگیهای جدید کاربر را سردرگم نکنند. با اینکه اضافه شدن ویژگیها و ابزارهای جدید به هر نسخه نرمافزار موجب فروش آن میشود، اما این بهبودهای جزئی و مداوم در رابط کاربری نرمافزار است که موجب میشود کاربران به آن وفادار بمانند. این دقیقا همان چیزیست که ایبلتون آن را به خوبی انجام میدهد. اگرچه در 22 سالی که از عمر Ableton Live میگذرد ابزارهای زیادی به آن اضافه شده، اما طراحی کلی این نرمافزار تقریبا ثابت مانده است. شاید بتوان گفت Ableton Live 12 قابل توجهترین نسخه نرمافزار Live در یک دهه گدشته است، چرا که ایبلتون در این نسخه از نرمافزار ریسک بزرگی انجام داده و ظاهر آشنای نرمافزارش را دستخوش تغییر کرده است.
تغییرات رابط کاربری و طراحی ظاهری :
آشکارترین بخشی که در Ableton Live 12 تغییر کرده، رابط گرافیکی نرمافزار است. در نسخههای قبلی نرمافزار Live بخشهای مربوط به هر المان ثابت بود؛ بهعنوان مثال کلیپ لانچر پنجره مجزای خودش را داشت یا میکسر تنها در حالت Session view قابل مشاهده بود. در دوازدهمین نسخه Ableton Live بسیاری از این محدودیتها برداشته شده و ما با رابط کاربری منعطفتری مواجه هستیم. حالا شما میتوانید میکسر را در کنار حالت Arrangement view استفاده کنید و یا کلیپهای MIDI یا کلیپهای صوتی را در یک پنجره در کنار دیوایسها مشاهده کنید. اگر از لپتاپ یا مانیتورهای کوچک استفاده میکنید، این حالت احتمالا موجب شلوغی صفحه شما خواهد شد، اما انعطافی که به رابط کاربری Live اضافه شده، نقطه قوت بزرگی بهحساب میآید. شاید لازم باشد کمی وقت صرف کنید تا به این حالت جدید نرمافزار عادت کنید، اما زمانی که بهخوبی با آن آشنا شوید دیگر نمیخواهید به حالت قبلی بازگردید.
نرمافزار جدید Ableton بهطور کلی ظاهر جذابتری پیدا کرده و تم تیره هم به آن اضافه شده است. مترهای سنجش شدت سیگنال میکسر جزئیات بیشتری پیدا کردهاند تا شما بهتر بتوانید لِول مناسب را برای صداهایتان پیدا کنید. بخشهای Arrangement و Session View حالا در قالب یک پنجره قابل مشاهده هستند. حالت جدیدی هم با نام Stacked Detail Views به نرمافزار اضافه شده که نمای کاملی از المانهای موجود در ترک را به شما نشان میدهد تا شما بتوانید دیوایسها، کلیپ ادیتور، اتومیشن و پارامترها را بهصورت همزمان در یک پنجره مشاهده کنید.
ابزارهای آهنگسازی با MIDI :
به دوازدهمین نسخه Ableton Live ابزارهایی با نام MIDI Transformation و Generator اضافه شده است که میتوانند به شما نُت و آکورد پیشنهاد کنند، استرامینگ گیتار را شبیه سازی کنند و همچنین الگوریتمهایی را برای ساخت ملودی، ریتم و آکورد بسازند.
قسمت ادیتور MIDI هم بهبود پیدا کرده و حالا به شما اجازه میدهد نُتها را با انعطاف بیشتری تنظیم کنید. شما میتوانید تعدادی از نُت ها را انتخاب کنید و پارامترهای pitch، velocity و یا طول زمانی آنها را تغییر دهید. امکان تغییر نُتها در فواصل گامی که مشخص کردهاید هم حالا مهیا شده است.
ویژگی Keys and Scales حالا به شما اجازه میدهد در قسمت Control Bar گام مد نظرتان را انتخاب کنید. با انجام این کار، نُتهای مربوط به گام انتخابی شما هایلایت میشوند و به اینترتیب راهنمای بصری خوبی برای ادیت کردن نُتها خواهید داشت و راحتتر میتوانید در هر گامی آهنگسازی کنید. علاوه بر این، قابلیتهای تیونینگ نرمافزار هم فراتر از فواصل 12 نیم پردهای رفته و امکان دسترسی به گامهای موسیقی ایرانی و عربی هم فراهم شده است. این قابلیت در دیوایسهای خود نرم افزار Live و همچنین دیوایسهایی که از MPE پشتیبانی میکنند، قابل دسترس است.
سینتیسایزر جدید Meld :
Meld یک دیوایس جدید دو طنینه در نرمافزار Ableton Live 12 است که از MPE پشتیبانی میکند و قابلیتهای زیادی را برای طراحی صدا در اختیار شما قرار میدهد. در این دیوایس دو مولد صدای قدرتمند (oscillator) وجود دارد که به شما اجازه میدهند موج صوتی را شکل دهید. یک ماتریس ماژولیشن پیشرفته هم در این دیوایس قرار گرفته که با استفاده از آن میتوانید کارهای خلاقانه زیادی انجام دهید. این اینسترومنت بهقدری منعطف است که شما میتوانید با استفاده از آن انواع پدها، لیدها، بیس و حتی صدای درامز بسازید.
افکت جدید Roar :
Roar یک افکت سچوریشن پیشرفته است که ابزارهای متنوعی را در اختیار شما قرار میدهد. با استفاده ملایم از این افکت میتوانید صداها را گرم کنید و در صورتی که از تنظیمات شدیدتری استفاده کنید، میتوانید صداها را بهکلی تغییر دهید و آنها را دیستورت کنید. برای این افکت هم یک ماتریس ماژولیشن در نظر گرفته شده که قابلیتهای خلاقانه فراوانی را پیشروی شما قرار میدهد.
اینسترومنت جدید Granulator III :
Granulator III یک سیتیسایزر از نوع گرانیولار (granular) است که از MPE هم پشتیبانی میکند. این اینسترومنت امکان کنترل دقیق المانهایی مانند ویبراتو، گلیساندو و pitch bend را به شما میدهد. با استفاده از این اینسترومنت میتوانید صداها را در لحظه تغییر دهید و همین ویژگی باعث شده تا Granulator III به گزینه فوقالعادهای برای استفاده در اجراهای زنده تبدیل شود.
مرورگر:
یکی از ویژگیهای قابل توجه Ableton Live 12، بهبود یافتن قسمت browser (جستجوگر - مرورگر) است. ایبلتون سیستم جدیدی را برای پیدا کردن صداها و پریستهای مربوط به پلاگینها ایجاد کرده و شما میتوانید با تایپ کردن حالت صدای مد نظرتان، پریستهای مربوط به آن را پیدا کنید.
ویژگی جدید Sound Similarity Search (جستجوی صداهای مشابه) هم به شما اجازه میدهد یک سمپل را انتخاب کنید تا نرمافزار در ادامه، صداها و پریستهای اینسترومنتی جدیدی را برحسب طنین آن سمپل به شما پیشنهاد دهد. به اینترتیب پروسه پیدا و انتخاب کردن صداها برای شما سادهتر خواهد شد.
جمع بندی :
Ableton Live 12 نسبت به نسخههای قبلی تغییرات زیادی داشته و حسوحال تازهای پیدا کرده است. ایبلتون معمولا در هر نسخه جدید از نرمافزار Live تنها تغییراتی جزئی را ایجاد میکرد تا تجربه کاربری را بهبود دهد، اما در ورژن 12 به سراغ تغییرات گستردهتری رفته و به معنای واقعی نرمافزارش را بهروز کرده است. اگر جزو کاربرانی هستید که هر چندسال یکبار نرمافزارتان را آپدیت میکنید، حالا وقت آپدیت کردن ایبلتون لایو است!