ساخت یک استودیوی خانگی می‌تواند کار سختی باشد. رایج‌ترین سوالی که معمولا مطرح می‌شود این است که چه نرم‌افزارها و میکروفن‌هایی را باید برای استودیوی خانگی تهیه کرد، اما بسیاری عوامل دیگر هم وجود دارد که باید به آن ها توجه کنید. در این مقاله ما هفت مرحله برای ساخت یک استودیوی خانگی را با شما درمیان می‌گذاریم تا بتوانید بر حسب بودجه و نیازهایتان، مناسب‌ترین استودیوی خانگی را برای خودتان بسازید.
ما به شما نخواهیم گفت که دقیقا چه مدل میکروفن یا تجهیزاتی را خریداری کنید، چرا که هر کس بودجه و نیاز متفاوتی دارد. در عوض، ما روی مسائل فنی تمرکز خواهیم کرد تا شما بتوانید بر حسب شرایط‌تان مناسب‌ترین تجهیزات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری را تهیه کنید. 

1. بودجه و نیازهایتان را بشناسید

این که بدانید قرار است در استودیوی‌تان چه کار کنید و روی چه نوع پروژه‌هایی کار کنید و این که بدانید قرار است چقدر برای استودیوی خانگی‌تان هزینه کنید، مهمترین عواملی هستند که باید پیش از هر چیزی به آن‌ها فکر کنید. آیا می‌خواهید در استودیوی خانگی‌تان وکال ضبط کنید؟ یا قرار است کیت درام ضبط کنید؟ آیا بیشتر تمایل به تنظیم موسیقی دارید؟ آیا اصلا نیاز به ضبط صدا دارید؟ این‌ها برخی از سوالاتی هستند که باید در ابتدا از خودتان بپرسید.

بودجه‌بندی‌ برای خرید تجهیزات
برای یک استودیوی خانگی ساده پیشنهاد می‌کنیم هفتاد درصد سرمایه خود را صرف خرید سخت‌افزار، بیست درصد را صرف خرید نرم‌افزار (البته اگر نرم‌افزار اورجینال خریداری می‌کنید؛ در غیر این‌صورت این بیست درصد را هم به خرید سخت‌افزار اختصاص دهید) و ده درصد بودجه خود را صرف خرید تجهیزات آکوستیک کنید.
بودجه شما صرف خرید تجهیزاتی مانند کامپیوتر، کارت صدا، میدی کنترلر، هارد اکسترنال، میکروفن، کابل‌های XLR، پایه میکروفن، پاپ فیلتر، هدفون و اسپیکر خواهد شد.

2. خرید کامپیوتر

کامپیوتر قلب استودیوی شماست پس شما باید کامپیوتری تهیه کنید که بتواند به راحتی از پس پردازش نرم‌افزارهای آهنگسازی و پلاگین‌ها برآید. مهمترین قطعات کامپیوتر، پردازنده، رم و حافظه ذخیره‌سازی است. یک پردازنده (CPU) چهار هسته‌ای به شما کمک می‌کند با کندی هنگام کار کردن روی پروژ‌ه‌ها مواجه نشوید. بیشتر نرم‌افزارهای آهنگسازی نیاز به حداقل هشت گیگابایت رم دارند تا به شکلی روان کار کنند، اما اگر بتوانید حداقل 16 گیگ رم خریداری کنید، نتیجه بهتری خواهید گرفت.
هارد اینترنال هم عضو مهمی از کامیپوتر شماست؛ شما باید فضای ذخیره‌سازی کافی برای ذخیره کردن فایل‌های پروژه‌هایتان را داشته باشید. حافظه‌های ذخیره‌سازی SSD نسبت به حافظه‌های HDD هم مطمئن‌تر هستند و هم سرعت بسیار بالاتری دارند. با حافظه SSD پروژه‌های شما سریع‌تر لود می‌شوند. در کنار هارد اینترنال پیشنهاد می‌کنیم یک هارد اکسترنال هم خریداری کنید تا بتوانید پروژه‌هایی که به اتمام می‌رسانید را روی آن ذخیره کنید. حتی اگر بتوانید یک اشتراک فضای ذخیره‌سازی ابری هم برای ذخیره‌سازی و بکاپ گرفتن از فایل‌هایتان تهیه کنید، انتخاب بسیار هوشمندانه‌ای کرده‌اید.

3. انتخاب نرم‌افزار میزبان و پلاگین‌ها

بیشتر نرم‌افزارهای میزبان (DAW) مانند Pro Tools، Ableton، Reaper و Reason هم روی ویندوز و هم روی مک قابل اجرا هستند. با این حال نرم‌افزار Logic تنها برای کاربران مک قابل دسترس است. هر یک از این نرم‌افزارها امکان کار با فایل‌های صوتی و پلاگین‌ها را به شما می‌دهند، اما نوع رابط کاربری هر یک از آن‌ها متفاوت است. برای مثال اگر می‌خواهید به ساخت بیت و ضبط کردن وکال بپردازید، نرم‌افزار Ableton Live می‌تواند انتخاب مناسبی برای شما باشد. در صورتی که می‌خواهید به ادیت صدا برای فیلم بپردازید باید نرم‌افزاری را انتخاب کنید که قابلیت لود کردن ویدیو هم داشته باشد، مانند نرم‌افزارهای Pro Tools یا Logic. نرم‌افزار Reaper هم می‌تواند انتخاب مناسبی برای افرادی باشد که می‌خواهند وارد دنیای مسترینگ شوند، چرا که این نرم‌افزار به شما اجازه می‌دهد بخش‌های مختلف هر ترک مانند ورس و کورس را به صورت مجزا از هم مستر کنید.
اگر می‌خواهید در استودیوی خانگی به ضبط وکال یا هر اینسترومنت دیگری بپردازید، باید حواستان به نویز محیط باشد و از آنجایی که احتمالا دیوارهای استودیوی خانگی شما فاقد عایق صدا هستند، پیشنهاد می‌کنیم از نرم‌افزارهای حذف نویز اضافه کنید. پلاگینی مانند iZotope RX 11 دارای ماژول‌هایی برای حذف ریورب از صداها، حذف دیستورشن، حذف نویز دهان و پاپ‌ها و انواع نویز محیط است.

پلاگین iZotope RX 11

4. انتخاب کارت صدا

کارت صدا برای متصل کردن میکروفن‌ به کامپیوتر و همچنین استفاده از اسپیکرهای مانیتورینگ کاربرد دارد. برای انتخاب کارت صدا، مهم است بدانید که می‌خواهید حداکثر از چند میکروفن به صورت همزمان استفاده کنید. اگر قرار است تنها وکال ضبط کنید، یک کارت صدای دو کاناله برای شما کافی‌ست. با این حال اگر می‌خواهید یک کیت درام یا یک گروه موسیقی را به صورت همزمان ضبط کنید، به کارت صدایی با تعداد کانال‌های بیشتر نیاز دارید.
همچنین حواستان به این موضوع باشد که کارت صدای مدنظرتان از طریق چه نوع اتصالی به کامپیوتر شما متصل می‌شود، USB یاThunderbolt ؟ علاوه بر این توجه داشته باشید که تامین برق برخی کارت‌های صدا از طریق همان کانکشن USB و برخی دیگر از کارت‌های صدا از طریق آداپتور انجام می‌شود. 


برخی کارت‌های صدایی که بیشتر در استودیوهای خانگی استفاده می‌شوند: Focusrite Scarlett، Audient EVO و PreSonus AudioBox.

5. انتخاب میدی کنترلر

 میدی کنترلرها دستگاه‌هایی شبیه به پیانو و کیبورد هستند اما معمولا به ویژگی‌هایی مانند پد درام هم مجهز هستند. میدی کنترلرها راهی برای پلی‌بک کردن سمپل‌ها یا اجرای نُت‌ها با اینسترومنت‌های نرم‌افزاری هستند و دیتایی مانند pitch و velocity را به کامپیوتر منتقل می‌کنند. بسته به این که میز و فضای کارتان چقدر بزرگ است، شاید بخواهید یک میدی کنترلر بزرگ یا یک میدی کنترلر کوچک و پرتابل تهیه کنید. با این حال اگر قرار است به آهنگسازی برای فیلم بپردازید یا اگر می‌خواهید پارت‌های پیانو اجرا کنید، به کنترلری نیاز دارید که از لحاظ تعداد و سنگینی کلاویه‌ها، شباهت بیشتری به یک پیانوی واقعی داشته باشد.

6. انتخاب هدفون و اسپیکر

اگر قرار است در استودیوی خانگی‌تان هر نوع صدایی را اعم از وکال و ساز ضبط کنید، به هدفون نیاز دارید و اگر قرار است چند صدا را به صورت همزمان ضبط کنید، به یک هدفون به ازای هر خواننده یا نوازنده نیاز خواهید داشت. هدفون‌ها در دو نوع پشت بسته و پشت باز عرضه می‌شوند (البته هدفون نیمه پشت‌ باز هم به ندرت دیده می‌شود).هدفون‌های پشت بسته به خوبی می‌توانند شما را نسبت به نویز محیط ایزوله کنند. از آنجایی که صدای این هدفون‌ها کمتر به بیرون نشت می‌کند، هدفون‌های پشت بسته گزینه ایده‌آلی هنگام ضبط و قرار گرفتن پشت میکروفن محسوب می‌شوند.
اما اگر قرار است از هدفون برای میکس استفاده کنید، هدفون‌های پشت باز صدای طبیعی‌تری دارند که برای گوش دادن دقیق و آنالیزوار به صداها ایده‌آل است. هدفون‌های پشت باز معمولا وزن سبکی دارند و در استفاده طولانی مدت شما را کمتر خسته می‌کنند؛ اما هدفون پشت باز شما را از نویز محیط ایزوله نکرده و صدای آن هم به بیرون نشت می‌کند.
در مورد اسپیکر هم قاعده کلی این است که هرچه فضای اتاق شما بزرگتر باشد، به اسپیکر مانیتورینگ بزرگتری نیاز دارید. اگر اتاق شما کوچک باشد، قرار دادن مانیتورهای بزرگ در اتاق مشکلات زیادی را به وجود می‌آورد. صدای بیش از حد مانیتورهای بزرگ موجب انعکاس شدید صدا در اتاق می‌شود و در این حالت شما برخی فرکانس‌ها را با شدت بسیار بیشتری می‌شنوید و برخی دیگر از فرکانس‌ها را به کلی نخواهید شنید. اسپیکرهای مانیتورینگ شما به شکل قابل توجهی روی تصمیمات شما هنگام میکس اثر می‌گذارند. اسپیکرهای مانیتورینگ در دو نوع اکتیو و پسیو (passive) ساخته می‌شوند؛ مانیتورهای اکتیو دارای آمپلی‌فایر هستند و مانیتورهای پسیو به یک آمپلی‌فایر جداگانه نیاز دارند. اگر در اتاق‌تان فضای کافی ندارید، یک مانیتور حداقل پنج اینچی اکتیو انتخاب کنید.

7. تجهیزات آکوستیک

اگر در اتاقی که می‌خواهید استودیوی خانگی را در آن بنا کنید دیوارهای موازی وجود دارد، امواج صوتی از دیوارها انعکاس پیدا می‌کنند و این صدای منعکس شده با صدای اسپیکرها ترکیب خواهد شد؛ در چنین حالتی شما هم برای ضبط و هم برای میکس با مشکل مواجه می‌شوید. تجهیزات آکوستیک به شما کمک می‌کنند نحوه انعکاس صدا در اتاق را تغییر دهید.
پنل‌های جاذب روی دیوارهای موازی قرار می‌گیرند و با جذب امواج صوتی، مانع از انعکاس آن‌ها در اتاق می‌شوند. به طور کلی هرچه لوازمی مانند پرده، فرش و مبل راحتی بیشتری در اتاق‌تان باشد، صداها کمتر منعکس می‌شوند. پنل‌های جاذب حرفه‌ای هم با دقت بیشتری فرکانس‌های خاصی را جذب می‌کنند.
از طرف دیگر باید به عایق صدا بودن اتاقی که در آن به ضبط می‌پردازید توجه کنید. مخصوصا پیشنهاد می‌کنیم درزهای درب اتاق خود را به خوبی بپوشانید تا هرچه بیشتر از ورود صدا به اتاق جلوگیری شود. با این حال باید در نظر داشته باشید که عایق صدا کردن یک اتاق کار پیچیده‌ای است که پیاده‌سازی آن در آپارتمان‌ها دشوار است.

8. انتخاب میکروفن

میکروفن یا میکروفن‌هایی که شما انتخاب می‌کنید، کاملا بستگی به صدادهی اتاق شما و اینسترومنت‌هایی دارند که می‌خواهید صدای آن‌ها را ضبط کنید. اگر اتاق ضبط را به شکلی آکوستیک کنید که هیچ انعکاس صدایی در آن وجود نداشته باشد، دست‌تان برای انتخاب میکروفن بسیار بازتر خواهد بود. برای مثال میکروفن‌های کاندنسرانتخاب فوق‌العاده‌ای برای شما هستند، چرا که این میکروفن‌ها می‌توانند جزئیات زیادی از صدا را ضبط کنند. با این‌حال اگر آکوستیک اتاق شما ایده‌آل نیست و انعکاس صدا در آن شنیده می‌شود، استفاده از میکروفن کاندنسر موجب برجسته‌تر شدن جزئیاتی می‌شود که مطلوب نیستند، مانند نویز پس زمینه سیستم تهویه اتاق یا انعکاس صدای اینسترومنت‌ها در اتاق. در چنین حالتی بهتر است یک میکروفن داینامیک را انتخاب کنید.
میکروفن‌های کاندنسر معمولا قیمت بالاتری دارند و این میکروفن‌ها شکننده‌تر و ظریف‌تر از میکروفن‌های داینامیک هستند؛ اما از طرفی میکروفن‌های کاندنسر پاسخگویی بهتری به فرکانس‌های بالا دارند و همین موضوع موجب شده تا میکروفن‌های کاندنسر وضوح بسیار بالایی داشته باشند. میکروفن‌های کاندنسر نیاز به فانتوم پاور دارند که این روزها تقریبا تمام کارت‌های صدا این قابلیت را ارائه می‌دهند. برخی از میکروفن‌های کاندنسر همچنین به شما امکان تغییر الگوی پیکاپ صدا را هم می‌دهند. الگوی پیکاپ صدا یا الگوی قطبی میکروفن تعیین می‌کند که میکروفن چقدر تمرکزش بر روی دریافت صدایی که در جلوی آن قرار گرفته باشد و چقدر صدای اطراف را دفع کند. برای مثال میکروفن‌های دارای الگوی پیکاپ صدای کاردیوید، صدایی که روبروی میکروفن قرار گرفته را دریافت و صدای اطراف میکروفن را دفع می‌کنند. الوی پیکاپ فیگر8، صدای جلو و پشت میکروفن را دریافت و صدای اطراف میکروفن را دفع می‌کند. الگوی پیکاپ امنی دایرکشنال یا چند جهته هم تمام صدای اطراف میکروفن را دریافت می‌کند. شما با خرید میکروفنی که امکان تغییر الگوی پیکاپ صدا را به شما می‌دهد، انعطاف بیشتری برای ضبط صداهای مختلف خواهید داشت.
میکروفن‌های داینامیک معمولا سنگین‌تر از میکروفن‌های کاندنسر هستند و به همین دلیل مقاومت و استحکام بهتری دارند، اما به جزئیات تغییر ولوم صدا خیلی خوب پاسخ نمی‌دهند. میکروفن‌های داینامیک برای ضبط صداهایی مانند صدای انسان (بیشتر برای گویندگی و پادکست)، درامز و ضبط صدای آمپلی فایر گیتار الکتریک و گیتار بیس ایده‌آل هستند. میکروفن‌های داینامیک امکان تغییر الگوی پیکاپ صدا را به شما نمی‌دهند و معمولا با الگوی ثابت کاردیوید یا امنی دایرکشنال ساخته می‌شوند.

جمع‌بندی
ساخت یک استودیوی خانگی کار آسانی نیست و شما با انتخاب‌های زیادی مواجه می‌شوید. اما اگر روی مشخصات فنی تجهیزات، نیازها و بودجه‌تان تمرکز کنید، می‌توانید استودیوی خانگی مناسبی بسازید. با گذشت زمان رفته رفته می‌توانید تجهیزات خود را ارتقا دهید، اما برای شروع یک کامپیوتر، یک کارت صدا، یک میدی کنترلر، یک میکروفن و یک جفت اسپیکر مانیتورینگ برای شما کافی خواهد بود.